Skjønnlitteratur: Ole Robert Sunde Penelope er syk (Gyldendal 2017)

Sakprosa: Bård Nylund og Anette Trettebergstuen Homo (Pitch 2017)

Ole Robert Sunde er vinneren av den skjønnlitterære prisen med romanen Penelope er syk. Øystein Lønn delte ut prisen og fortalte om sitt første møte med kollega Sunde for rundt 30 år siden. Boken har fått mye oppmerksomhet. Den fikk P2-lytternes romanpris og ble nominert til Brageprisen. Romanen foregår på Sundes faste oppholdssted det meste av livet, Theresesgate i Oslo. Den forteller om en forfatter med en alvorlig syk kone. En dag begir han seg ut på vei til Adamstuen noen hundre meter oppe i gaten. Han skal kjøpe sushi og snus. Hans vandring denne dagen er skildret med selveste Homer og Odysseen som forbilde. Den greske helten ble som kjent distrahert på vei hjem fra krigen ved Troja og brukte ti år før han kom tilbake til sin Penelope.

Sunde født i Kristiansand og bodde flere år i byen, nærmere bestemt på Kjevik. På den bakgrunnen blir prisen en slags hjemkomst også for ham. Han har ikke lagt skjul på romanen handler om hans eget liv og at Penelope har store likheter med kona Marit, som for døde av kreft sommeren 2016.

«Han er helt unik i norsk litteratur», lød overskriften i Dagbladets anmeldelse av Ole Robert Sundes bok Selvomsorg (2010). Han er tildelt Aschehougprisen og Gyldendalprisen for sitt forfatterskap. For romanen Krigen var min families historie (2012) ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Prisen for beste sakprosabok gikk til politikerne Bård Nylund og Anette Trettebergstuen, begge fra AP, for boka HOMO, med undertittelen For deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo. Boka handler om å komme ut av skapet, som det heter, og er ment som en støtte til unge mennesker. Prisen ble delt ut av den unge Kristiansand-lyrikeren Atle Håland, som tematisk har skrevet om samme tema, men i en ganske annen form. Flere reaksjoner har tydet på at HOMO er en bok mange skulle ønske de hadde hatt tilgang til da de ble bevisst sin legning i unge år og slet med å stå fram. Den er både et personlig vitnesbyrd fra to fremtredende AP-politikere og et forsøk på å fortelle ungdom i målgruppa at de ikke er alene. Den er ikke først og fremst fokusert på de problematiske sidene av temaet, men på livsglede og kjærlighet.

Bård Nylund (Gjærstad) er leder for organisasjonsavdelingen i LO. Han var tidligere leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) i fem år.

Anette Trettebergstuen er Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre. Nettstedet Gaysir kåret i 2009 og 2010 Trettebergstuen til «Norges mektigste lesbiske kvinne».

Vi gratulerer vinnerne av Sørlandets litteraturpris 2018
Vi gratulerer vinnerne av Sørlandets litteraturpris 2018