Det er alltid interessant å se hvordan nominasjonene til Sørlandets litteraturpris røper et strålende mangfold av bøker og forfattere. Dette gjør at det knyttes spenning til hvilke bøker juryen plukker ut. Og ikke minst til hvilken bok som vinner. Her er listen over de nominerte til årets priser.

Du har muligheten til å møte de fleste forfatterne som er nominert til den gjeveste litterære pris i Agder-fylkene. De møtes til samtale med journalist og forfatter, Fredrik Wandrup. Torsdag 8. februar kl. 19.30 dukker de opp på Litterær salong i Arendal bibliotek og dagen etter på Kristiansand folkebibliotek kl. 11.30 under Fredagslunsj.

Skjønnlitteratur

  1. Bjørn Arild Ersland:
    Hårfagre
    (Pelikanen, 2017)

Et høyst uvanlig moderne familiedrama vevet sammen med norsk nasjonsbygging fra vikingtiden av. Ersland skriver glimrende på paradokser; i enhver idyll ruver en emmen følelse, og Erslands stillferdige og udramatiske prosa gir likevel leseren en ubehagelig følelse av at litt for mye omsorg preger den voksne kjernefamilien. En fortelling som reiser spørsmålet: Hva er egentlig en vanlig familie?

  1. Ole Robert Sunde:
    Penelope er syk
    (Gyldendal, 2017)

I bunnen av en klassisk, assosiativ Sunde-tekst ligger fortellingen om konas alvorlige kreftsykdom under og vibrerer gjennom hele romanen. Fortelleren legger ut på reisen fra leiligheten i Thereses gate til Adamstuen (ca 300 m) for å kjøpe sushi til sin kreftsyke kone som venter hjemme. Teksten utvider tid og rom i sin odysseiske form og bringer store deler av kultur- og litteraturhistorien inn i teksten, som likevel oppleves så anselig, hverdagslig og gripende i sin beskrivelse av sorg og fortvilelse. Boka vant P2-lytternes romanpris og var nominert til Brage-prisen.

  1. Heidi Sævareid:
    Bruddlinjer
    (Gyldendal, 2017)

Sævareid befester nok en gang at hun er en av norsk ungdomslitteraturs viktigste forfattere. En roman om unge voksne, like mye for voksne som for ungdom, formidlet gjennom et flytende, musikalsk og hardtslående språk. Romanen formidler også denne gangen temaer som makt, kjærlighet og identitet og stiller eksistensielle spørsmål som er aktuelle for alle aldre.

Sakprosa

  1. Monica Csango:
    Fortielser
    (Kagge, 2017)

I Monica Csangos barndom var familiens jødiske bakgrunn et tema som sjelden ble nevnt. Fortielser fremstår som en personlig beretning om hvordan ondskap satt i system skaper sår som aldri leges og hvilke konsekvenser det kan få når man ikke snakker om dem. Tematikken er personlig, men stadig aktuell, og fortellingen utforsker hvordan sorg, skam og angst kan gå i arv i flere generasjoner.

  1. Karl Ove Knausgård:
    Så mye lengsel på så liten flate
    (Oktober, 2017)

Knausgårds subjektive formidling av kunstneren og mennesket Edvard Munch er entusiastisk, nytenkende og intens. Gjennom en essayistisk samtale med leseren borer forfatteren verdifulle kikkehull på Munchs bilder og bringer oss nærmere både kunstneren Munch, forfatteren Knausgård – og oss selv.

  1. Bård Nylund og Anette Trettebergstuen:
    HOMO
    (Pitch forlag, 2017)

Forfatterne har skrevet boka de kunne ønske de hadde da de var yngre, og gir både viktige, saklige og ikke minst morsomme innganger til temaet. HOMO inneholder personlige og detaljerte opplevelser, intervjuer og faktastoff. I en tid der det for de fleste ikke er like vanskelig å komme ut av skapet, sier det likevel en hel del at boka føles aktuell og viktig i 2017.

Juryen består av litteraturkritiker Mari Nymoen (leder), Magnus Thunes Jensen ved universitet i Agder, Torbjørn Hodne – Cand.Polit./Samfunnsforsker, Toril Kopperud – pensjonert biblioteksjef i Farsund og Steinar Thorsen  – pensjonert biblioteksjef i Tvedestrand.

Alle kan være med å stemme på www.sorlandetslitteraturpris.no eller med stemmeseddel i ditt nærmeste bibliotek og din bokhandel.